Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Sarbatoarea recoltei. Sibiel Editia a III-a 27 – 29 septembrie 2013

(1/78) > >>

admin:
Sarbatoarea recoltei. Sibiel 27 – 29 septembrie 2013
Editia a III-a

Tarif:     340 RON/ persoana - cazare in camera DBL
Plecare: 27 septembrie 2013
Sosire:   29 septembrie 2013
Cazare: 2 nopti
Servicii incluse:
     • cazare 2 nopti, mic dejun inclus
     • pensiune completa
Programul va cuprinde la fel ca si la precedentele evenimente: pregatirea in fata voastra a painii de casa la cuptor, a zacustii, a magiunului de prune la ceaun, a heciumpeciului, a muraturilor de iarna, a dulceturilor de gogonele si nuci. Vom face must si vom pune o pulpa mare de vitel la protap.

Vor fi servite bucate traditionale din zona, dar si sasesti: salata de vinete, afumaturi, ciolan in bere neagra, pui Wachauer, placinte cu varza, henclesh, pastrama si bulz la gratar.

Motivatia actiunii. Recolta a fost intotdeauna un prilej de sarbatoare pentru oamenii din zona, sasi si romani deopotriva. Dupa ce bucatele erau adunate si duse in curti, incepea munca de depozitare si de conservare. Butile se umpleau cu prune si se astepta  Ť caderea podului ť semnalul ca borhotul poate fi dus la cazan si transformat in minunata licoare. Strugurii erau zdrobiti, apoi storsi in teascuri, iar mustul coborat in beci si turnat in butoaie. Merele si perele de iarna se asezau frumos in patule, in timp ce crumpenele umpleau locurile de dedesub.  Morcovii si patrunjeii se acopereau cu nisip, in ladoaiele mari din pivniti. Dovlecii dulci si bostanii umpleau surile inconjurati de legaturi mari de coceni de porumb. Podul inalt era plin pana la caprior cu fanul strans decuvara. Porumbul inca in stiuleti era dus in podul casei si imprastiat sa se usuce.
Femeile incepeau sa fiarba in cazane mari de fonta, la foc domol de lemne, magiunul, mirosul dulce si placut al prunelor fierte ducandu-se pana hat departe. Gogonelele, varza si hreanul erau randuite frumos in borcane mari sau in buti. Finchenul oparit odata cu muraturile imprastia un miros intepator de mirodenie. Saramura pentru varza incepea sa fie pitrocita, adica miscata, pentru a se uniformiza in tot butoiul. Camarile se umpleau cu borcane de gem si compot, pivnitele de borcane cu muraturi. Lumea se pregatea de iarna. Mai ramanea ca spre Sf Nicolae sa taie porcul si sa-l afume.
Recolta insemna bunastare si siguranta. Cu camarile, pivnitele si podurile pline, putea veni orice iarna, cat de lunga. Lemnele erau pregatite si uscate din primavara si puse in sopru, nici cu caldura nu era vreo grija. Animalele aveau ce manca, stapanii ce bea si ce pune pe masa. Sarbatorile erau primite cu camara plina.
Ce vreau eu este sa refac un pic din atmosfera de pregatire de iarna, sa facem must, sa fierbem magiun, sa punem gogonele, sa coacem vinete, ardei, sa punem un batal si o pulpa mare de vitel la protap. Sa facem lampase din bostani, sa dansam, sa ne bucuram de zilele de toamna tarzie. Sa ascultam muzica de aici din Marginime, sa bem un vin din ala roz fructos de casa, in timp ce se rumeneste pastrama la gratar. Sa fie un prilej de intalnire si de bucurie.

Serile o sa fie cu dans si voie buna. O sa avem un DJ, si ceva karaoke la sfarsit de program, pt cei care se incumeta.

Este a III-a oara cand avem aceasta actiune. Link catre cea din 2011:
http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1067.0.html
Si catre cea din 2012: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1206.0.html

Alte detalii: office@singlescamp.ro
Inscrierile se pot face pana la data de 15 septembrie 2013 pe www.singlescamp.ro, la "Inscriere in vacante"
Plata se face in contul SC Bon Vojage srl Sibiu. Email: samiza@bonvoyagesibiu.ro

IuliaT:
am si eu o intrebare ...ce este henclesh si heciumpeciului???

am cauta cu google, dex...nimic secret mare

Caroline:
Pentru hencles (placinta saseasca) cauta lichiu (denumire romaneasca). Heciumpecium e un fel de mancare, tot saseasca, in care ingredientele se fac... harcea parcea (nu mai stiu exact ce si cum e).  :giggle:

Mari_a:
Io stiam ca heciumpeci, sau heciumpecium, sau hetschumpetsch, sau cum i-o zice, e "dulceata" (un fel de marmelada lichida!!!) care se face din pasta de macese.

Plusar:
eu stiam ca heciumpeciu' este o primata care traieste in padurile ce acopera dealurile din jurul Sibiului, Albei, Sighisoarei, Devei ... din cauza pierderii habitatului coboara in sate pradand recolta ! in acest fel unele sfarsesc sub furcile satenilor , carnea lor este slaba , fara colesterol, un pic atoasa si iti trebuie un skill desavarsit s-o gatesti corect !
eu n-am apucat sa mananc deoarece in seara cu pricina am fost ca iau niste prieteni intarziati din Sibiu (Bit si Dana N.) si n-am mai apucat ...
povestea este adevarata !

P.S.: Gigi ultimul dovleac (stii tu) a fost gatit corespunzator acum vreo 10 zile , am halit o placinta superba si m-am gandit la tine !  :thumbup:

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă