Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 339870 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Nicoleta Bucuresti

• Full Member
  • Mesaje postate: 127
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #1185 : Vineri, 22 Februarie 2013, 18:43 »
Ce mai gatim?

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1186 : Vineri, 15 Martie 2013, 15:29 »
Ce sa faci cand nu ai ce face... cu resturile din frigider:

Cartofi frantuzesti cu sos de visine
Patru portii - pentru gurmanzi.  :food:

Nu stiu cat de frantuzesti sunt cartofii astia sau nu, dar eu pun asa:

- Cartofi fierti in coaja cu o zi inainte (ca sa se raceasca si sa fie usor de curatat... ca sa nu zic ca pentru cura de slabire la care am renuntat, de ieri pana azi) 500 g
- sunca cruda afumata 100 g
- 6 oua
- un cascaval mic (sau, adica, 2-3 felii de branza de orice fel, uitate prin frigider) ras(e) pe razatoare

Cartofii reci se decojesc, se taie in doua pe lungime, pe urma felii, intr-un vas din plastic sau sticla, rotund, fara capac, pentru microunde (Se poate folosi cu succes si un vas rotund de yenna pentru cuptorul de la aragaz... da' eu n-am atata rabdare). Se taie in feliute fine 100 g de sunca cruda afumata si se adauga in vas, impreuna cu putin ulei, sare si piper (pentru mine, muuult piper). Se amesteca pentru omogenizare. Se bat 6 oua intr-un vas separat si se amesteca bine cu restul compozitiei.
Se pune vasul la microunde (sau tava sau vasul de yenna la cuptorul de la aragaz) cca 20 - 30 minute.
Dupa ce compozitia s-a intarit intr-un dragut tortuletz circular, se intoarce vasul cu fundu-n sus inr-un platou (sau o farfurie plata pentru felul doi) si se adauga deasupra cascavalul ras, plus condimente, pentru gust si decor (oregano, busuioc, patrunjel sau marar).

In timp ce cartofii cu ou se perpelesc in zeama proprie la cuptor (cu microunde sau clasic), pun pe aragaz, la foc mediu, o olitza medie unsa cu un strop de ulei (cam o lingurita). Pe urma, arunc in uleiul incins un pachet de visine congelate (din comert, sau ultimul pachet de 500g visine puse la congelator de asta-vara). Ei... la prima vedere, se revolta ele un pic (si s-ar putea ca asta sa insemne spalarea aragazului dupa, dar nu conteaza), dupa care gheata incepe sa se topeasca si visinelele, dragele de ele, incep sa fiarba domol in zeama proprie. Abia atunci devin si eu cooperanta, adica sunt de acord sa le ajut, cu un pahar de iaurt mare (cat mai slab, 1%), din care pun jumatate la fiert. Adaug sare, piper si doua lingurite de zahar (ca visinele congelate de felul lor sunt acre ca niste soacre). Pana se fierb visinele, garnisesc "tortul cu fundu'n sus cu cascaval ras, si-l mai pun 1 - 2 minute la cuptor, sa se topeasca topping-ul.
Dupa aceea, cealalta jumatate de pahar iaurt o amestec bine "la rece" cu o lingura de faina cu varf, si o adaug dupa vreo 15 minute, adica atunci cand sosul e aproape gata. Totul se mai fiebe inca vreo 5 minute, amestecand continuu, pana se obtine un sos de consistenta smantanii.
Adica pana sunt gata si cartofii...

Ce-a iesit... farfurii in culori picturale (aproape) complementare. Daca era sos de afine, si daca aveam farfurii cu flori mov, in loc de albastre, culorile erau complementare pe bune. Da' o mica variatie de la standard nu strica. :D

Cred ca v-ati rins ca cine poate face literatura din orice nimic, se descurca si sa faca din orice nimic, o masa copioasa...  Si ca nu fac asa ceva decat atunci cand chiar am musafiri in weekend. ;D

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1187 : Vineri, 15 Martie 2013, 15:46 »
Only for my family and friends!  ;)

Offline dauina

• Hero Member
  • Mesaje postate: 642
« Răspuns #1188 : Luni, 25 Martie 2013, 19:57 »
nu tin post, dar am mancat peste....(si azi)
creveti in sos de usturoi cu urzici
poze nu e, ca mi-a fost foame rau!!!
Nu ceea ce aduni, ci ceea ce raspandesti spune ce fel de viata ai trait!

Offline danna n.

• Full Member
  • Mesaje postate: 171
« Răspuns #1189 : Luni, 25 Martie 2013, 20:14 »
daca zici de creveti...

Dar doar in stadiul I (adica decojiti, marinati in ulei de masline, busuioc, sare, piper si usturoi) ca apoi n-a mai fost timp de poze...  ^-^

Offline adda

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1326
« Răspuns #1190 : Luni, 25 Martie 2013, 20:20 »
Pe topicul asta e pericol cand intri...nu ma mai uit ca ma apuca foamea iar  :giggle:

LiaV

• Vizitator
« Răspuns #1191 : Luni, 25 Martie 2013, 22:19 »
daca zici de creveti...

D-astia am in congelator. Si cum sa-i fac? Care e reteta pana la urma?

Offline danna n.

• Full Member
  • Mesaje postate: 171
« Răspuns #1192 : Marți, 26 Martie 2013, 18:48 »
Pai am zis in paranteza!

Adica ii decojesti apoi ii pui la marinat: ulei, busuioc, sare, piper, usturoi) apoi ii pui in tigaie cu putin ulei la prajit. Nu mai mult de 5-8 minute. Si gata!

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1193 : Miercuri, 27 Martie 2013, 18:37 »
Festin.  :D  (Sa va spun drept, nici nu mai stiu cati ani sunt de cand n-am mai prajit cartofi... Am mai mancat "in deplasare", dar acasa nu!)

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1194 : Marți, 02 Aprilie 2013, 12:58 »
Aaaaaa... propo de creveti si alte crustacee: ce-as mai "opera" un "rosior"....  :D   :angel:

... ca de homari d-astia mi s-a aplecat!

Offline collin_pow

• Full Member
  • Mesaje postate: 226
  • I know no other sign of superiority than kindness.
« Răspuns #1195 : Miercuri, 03 Aprilie 2013, 12:02 »
De cand eram copil la casa bunicii nu am mai mancat pilaf de raci! Stie cineva cum se face si unde se gasesc raci? Nostalgia mi se trage de la pozele cu crustacee..

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1196 : Miercuri, 03 Aprilie 2013, 15:25 »
Cand eram copil adunam racii (si ditamai scoicile de apa dulce) din... lacul din fundu' gradinii! Mai ales cand scadea, ii adunam cu mana de pe lunca. Bunica-mea ii fierbea-prepara, insa eu niciodata n-am mancat! (cum nu mancam nici porumbei, nici iepuri de casa, nici nutrii, iezi, ori cu ce ma mai imprieteneam io p-acolo...) Si nici mai tarziu n-am pus gura pe creveti, caracatite, melci, scoici, nimic, nimic din ceea ce traieste in apa, cu exceptia pestelui! Asta pana de curand, cand nu m-am putut abtine de la niste midii... preparate in fel si chip!  ::)  Si mi-a ramas gandul la crabii astia rosii....  8)

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1197 : Luni, 08 Aprilie 2013, 21:37 »
Ni la ăştia!  :D   De sezon!  8)  Sunt din coca de-aia de fursecuri, pe baza de margarina.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #1198 : Marți, 09 Aprilie 2013, 11:37 »
Ce mâncau românii acum 100 de ani?
Ce mănâncă azi, cam ştim, dar nu ne putem da seama cât de mare este schimbarea petrecută într-un veac decât comparând hrana de azi cu cea din jurul anului 1900. Dacă vom cerceta câteva lucrări ale unor cărturari care s-au ocupat de subiect - medici, etnologi ş.a. - şi cărţi de bucate din vremea aceea, ne vom minuna cu siguranţă de uriaşele prefaceri prin care a trecut societatea românească, văzute prin prisma unuia dintre aspectele cele mai grăitoare şi bogate în înţelesuri ale culturii umane: alimentaţia.

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1199 : Marți, 09 Aprilie 2013, 12:12 »
"Cum de-au ajuns bucate ţărăneşti [scoicile] - pe atunci soluţii ieftine de sporire a aportului de proteine - să se transforme în mâncăruri pretenţioase, exotice şi de lux? E o enigmă culturală."

Nu chiar o enigma... Scoicile traiesc doar in ape extrem de "ecologice" si bine oxigenate. Orice modificare fizico-chimica a apei (nu neaparat cu substante toxice, ci chiar si cu substante organice provenite din reziduuri menajere biodegradabile) duce la disparitia scoicilor si a altor specii "sensibile", cum ar fi pastravul. Simplul fapt, de exemplu, ca in amonte de raurile de munte nu mai sunt azi carari neumblate de picior de om ca acum 100 de ani, ci locuri de exploatare de piatra, cabane, picnic sau pasunat, a dus la disparitia acestor specii, devenite azi "exotice" si foarte scumpe.