Ce sa faci cand nu ai ce face... cu resturile din frigider:
Cartofi frantuzesti cu sos de visinePatru portii - pentru gurmanzi.

Nu stiu cat de frantuzesti sunt cartofii astia sau nu, dar eu pun asa:
- Cartofi fierti in coaja cu o zi inainte (ca sa se raceasca si sa fie usor de curatat... ca sa nu zic ca pentru cura de slabire la care am renuntat, de ieri pana azi) 500 g
- sunca cruda afumata 100 g
- 6 oua
- un cascaval mic (sau, adica, 2-3 felii de branza de orice fel, uitate prin frigider) ras(e) pe razatoare
Cartofii reci se decojesc, se taie in doua pe lungime, pe urma felii, intr-un vas din plastic sau sticla, rotund, fara capac, pentru microunde (Se poate folosi cu succes si un vas rotund de yenna pentru cuptorul de la aragaz... da' eu n-am atata rabdare). Se taie in feliute fine 100 g de sunca cruda afumata si se adauga in vas, impreuna cu putin ulei, sare si piper (pentru mine, muuult piper). Se amesteca pentru omogenizare. Se bat 6 oua intr-un vas separat si se amesteca bine cu restul compozitiei.
Se pune vasul la microunde (sau tava sau vasul de yenna la cuptorul de la aragaz) cca 20 - 30 minute.
Dupa ce compozitia s-a intarit intr-un dragut tortuletz circular, se intoarce vasul cu fundu-n sus inr-un platou (sau o farfurie plata pentru felul doi) si se adauga deasupra cascavalul ras, plus condimente, pentru gust si decor (oregano, busuioc, patrunjel sau marar).
In timp ce cartofii cu ou se perpelesc in zeama proprie la cuptor (cu microunde sau clasic), pun pe aragaz, la foc mediu, o olitza medie unsa cu un strop de ulei (cam o lingurita). Pe urma, arunc in uleiul incins un pachet de visine congelate (din comert, sau ultimul pachet de 500g visine puse la congelator de asta-vara). Ei... la prima vedere, se revolta ele un pic (si s-ar putea ca asta sa insemne spalarea aragazului dupa, dar nu conteaza), dupa care gheata incepe sa se topeasca si visinelele, dragele de ele, incep sa fiarba domol in zeama proprie. Abia atunci devin si eu cooperanta, adica sunt de acord sa le ajut, cu un pahar de iaurt mare (cat mai slab, 1%), din care pun jumatate la fiert. Adaug sare, piper si doua lingurite de zahar (ca visinele congelate de felul lor sunt acre ca niste soacre). Pana se fierb visinele, garnisesc "tortul cu fundu'n sus cu cascaval ras, si-l mai pun 1 - 2 minute la cuptor, sa se topeasca topping-ul.
Dupa aceea, cealalta jumatate de pahar iaurt o amestec bine "la rece" cu o lingura de faina cu varf, si o adaug dupa vreo 15 minute, adica atunci cand sosul e aproape gata. Totul se mai fiebe inca vreo 5 minute, amestecand continuu, pana se obtine un sos de consistenta smantanii.
Adica pana sunt gata si cartofii...
Ce-a iesit... farfurii in culori picturale (aproape) complementare. Daca era sos de afine, si daca aveam farfurii cu flori mov, in loc de albastre, culorile erau complementare pe bune. Da' o mica variatie de la standard nu strica.

Cred ca v-ati rins ca cine poate face literatura din orice nimic, se descurca si sa faca din orice nimic, o masa copioasa... Si ca nu fac asa ceva decat atunci cand chiar am musafiri in weekend.