Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 339295 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

optimus sum

• Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #480 : Marți, 05 Iulie 2011, 08:25 »
File de somon a la Martin

500-600 gr. file de Somon (norvegian, proaspat sau congelat) 200 gr. Bacon (felii lungi de cca. 15-20 cm, taiate subtire) 100 gr. smantana 50 gr. samburi de migdale 2 portocale proaspete 1/2 lamaie 50 ml. vin alb demidulce (de preferinta Muscat Otonel) 30-40 gr. unt (de calitate) 2 catei, mari, de usturoi romanesc (din import, doar daca nu este chinezesc) cca. 10-20 gr. sare (de mare) cca 5 gr. piper (proaspat macinat) 1 legatura de patrunjel (proaspat) 2-3 frunze de menta (proaspata) ulei de masline 2-3 linguri de faina

Se iau bucatile de filé de Somon si se badijoneaza bine cu ulei de masline in care, in prealabil, s-au pus 2 catei de usturoi, pisati usor cu furculita, si un “varf de cutit” de piper. Bucatile de filé astfel pregatite se introduc pentru cca. ½ de ora la rece (4º C) Sosul – intr-o tigaie se pune putin unt, se adauga cele 2-3 linguri de faina, se amesteca pana se rumeneste un pic, dupa care amestecul obtinut se scoate intr-un vas, se adauga smantana cu vinul, o lingurita de ulei de masline, zeama de la ½ lamaie, peste care se arunca, in gluma, un “varf de cutit” de piper si un altul de sare de mare, se mixeaza bine dupa care, sosul astfel obtinut, se pune langa filé, in frigider, intr-o sosiera de argint sau din inox. Se taie, rotund, felii de portocala (se indeparteaza coaja si samburii), nici prea groase nici prea subtiri, se “trag” la tigaie, la foc potrivit, in putin ulei de masline (1 minut pe fiecare parte), dupa care se scot si se lasa la scurs pe un servetel de hartie. Bucatile de filé se trag la tigaie intr-un “varf de cutit” de unt, 2-3 minute pe fiecare parte. Se intorc si se scot cu grija pentru a nu se sfarama si se depun pe un platou, la odihna. Samburii de migdale se prajesc usor in tigaie (3-5 min.) peste care se presara putina sare de mare, se scot si se piseaza, nu prea marunt, cu varful furculitei. Se ia cate o bucata de file, se pune, aproximativ, cantitatea de la 2 samburi de migdale la capatul feliei si se roluieste cu grija, se procedeaza asa cu toate, dupa care le impachetam in feliile de Bacon, le prindem cu o scobitoare si le prajim in ulei de masline, pana cand prind o culoare aurie.

julia

• Vizitator
« Răspuns #481 : Vineri, 08 Iulie 2011, 15:32 »

pe caldurile astea nu-mi mai vine sa maninc carne
oare ce sa maninc eu de acu pina in septembrie?!?!

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #482 : Vineri, 08 Iulie 2011, 15:50 »
Sos de rosii cu ardei gras...

necesar:1 kg ardei, 1,5 kg rosii, 3 cepe mari, ulei, sare, faina, o lingura de zahar, sare
Ardeii se prajesc un ulei. Dupa ce s-au racit, se curata de pielita. Rosiile se dau prin razatoare. Se pun la fiert pana scad. Cepele taiate se prajesc in ulei; inainte ca acestea sa fie rumenite se adauga o lingura de faina. Se mai lasa putin si se toarna sosul de rosii si ardeii. Se tin pe foc aproximativ 15 minut
se poate adauga zahar cand sunt rosiile acrisoare si se sareaza dupa gust...
mananca si cald si mai ales rece cu painica proaspata sau prajita, sau cu crutoane
pofta mare...:P

julia

• Vizitator
« Răspuns #483 : Vineri, 08 Iulie 2011, 15:54 »

pai sosul asta se mnainca simplu, nu cu ceva, sau peste ceva - paste ?

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #484 : Vineri, 08 Iulie 2011, 16:04 »
tu fa ce am zis eu acolo , te rog ai incredere...apoi dupa ce s-a racit , inmoaie painica si papa..sau pune crutoane...consistenta trebuie sa iasa ca la o ciulama...ai sa vezi ca este o mancare racoroasa, de vara , fara calorii prea multe si cu fbre destule...
:P incearca si apoi mai vorbim.

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
« Răspuns #485 : Vineri, 08 Iulie 2011, 18:19 »
pe caldurile astea nu-mi mai vine sa maninc carne
oare ce sa maninc eu de acu pina in septembrie?!?!

iti recomand cu multa "raceala" gazpacho, supa rece a spaniolilor, pe baza de rosii, usturoi, ulei de masline, in primul rand ...apoi poti face toate variatiunile care-ti trec prin cap, creativitatea ta este singura limita!

8-10 portii: 1kg rosii bine coapte, 400 g castraveti, 400 g ardei gras verde, 200 g ceapa, 2 catei de usturoi sau dupa gust, 200 g paine veche, 1/2 dl ulei de masline, 1/4 dl otet, sare, apa rece sau cubulete de gheata. Se pune totul in blender, se bate bine, se pune la rece in frigider si se serveste foarte rece.  Decorezi cu ce vrei tu.  Este delicioasa, la inceput nici mie nu-mi venea sa cred dar la temperaturile din Valencia, acum cativa ani de zile, mi-a prins foarte bine. la ei sa vinde si in ambalaj tetra pak, la magazine.   pun o poza in atasament si va doresc pofta buna! la rece ;)
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #486 : Luni, 11 Iulie 2011, 15:36 »
Supa de rosii

Ingrediente

1 kg de rosii (sau o cutie de bulion),
1 ceapa,
1 ardei,
1 legatura patrunjel,
1 legatura marar,
fidea,
sare, piper,

Mod de preparare

Ceapa si ardeiul se toaca marunt, rosiile spalate, oparite cateva minute in apa fiarta, se dau prin strecuratoare. Se pun la fiert ceapa si ardeii in 2 l apa, iar dupa ce au dat in cateva clocote, se adauga si rosiile. Dupa 15 minute se adauga fideaua, sare si piper. Se fierbe inca 10-15 minute.
La sfarsit se aduga verdeata tocata marunt.

O alta varianta:
Ceapa si ardeiul se calesc in putin ulei. Se adauga sucul de rosii si se amesteca continuu sa nu se prinda. Se adauga si cei 2 litri de apa, procedand la fel ca mai sus.

Nimic mai potrivit pentru zilele calduroase sau pentru perioada postului decat o supa de rosii, usoara si hranitoare.

Offline fortuna777

• Hero Member
  • Mesaje postate: 864
« Răspuns #487 : Luni, 11 Iulie 2011, 15:45 »
Nimic mai potrivit pentru zilele calduroase sau pentru perioada postului decat o supa de rosii

...mancata cu crutoane :)

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #488 : Luni, 11 Iulie 2011, 15:58 »
si cu crutoane, @fortuna777  :)

pofta buna !

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #489 : Marți, 12 Iulie 2011, 13:15 »
Inghetata de avocado, kiwi si ananas

Ingrediente:
1 avocado
2 kiwi
zeama de la jumatate de lamaie
jumatate de conserva de ananas (fara zeama)
2 linguri de miere

Timpul de preparare este minim. Kiwi si avocado se curata, se adauga celelalte ingrediente si se mixeaza cu blenderul sau cu robotul de bucatarie, pana se obtine o pasta omogena. Se introduce la congelator. Daca nu va plac cristalele de gheata, puteti sa o scoateti la intervale de jumatate de ora (de vreo doua ori) si sa amestecati bine. Daca va deranjeaza semintele de la kiwi, acesta se poate mixa initial separat si apoi se poate da printr-o sita sau puteti pur si simplu sa indepartati partea cu semintele.

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #490 : Marți, 12 Iulie 2011, 16:03 »
fasoliiiiiiiiica verde cu muuuuuuult marar si usturoi ... si ce daca se stropeste cu un pic de smantana  :D

pepene rosu si galben cu un pic de .... visina din visinata cu gheata zdrobita ... in dinti :P
nihil sine deo

julia

• Vizitator
« Răspuns #491 : Marți, 12 Iulie 2011, 16:31 »

ce-mi place cind dati de la voi din bucatarie
steli ce bine miroase la tine

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #492 : Marți, 12 Iulie 2011, 16:47 »
nu-i asa? nici nu se mai simte mirosul de la tigare :D
ventilatorul zbarnaie de zor.
mai pe seara bag si o pulpitica  :D de curcan la cuptor; ies din bucatarie.
nihil sine deo

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #493 : Joi, 14 Iulie 2011, 21:12 »
un iaurt 
atat ii' in frigider  :o
 are cineva garnitura pentru el ?  ???

julia

• Vizitator