Unde mancam peste de Florii in BucurestiDe Florii traditia spune ca trebuie sa mancam peste.
SFATURI PRACTICE Dupa ce se îndeparteaza imediat hârtia în care a fost ambalat, pestele se înveleste într-un servet udat cu otet. Se pastreaza într-un castron de inox sau într-un vas emailat.
Mirosul de peste de pe mâini dispare daca ne spalam cu apa rece în amestec cu ceapa cruda, otet si coaja de lamâie.
Dupa ce a fost curatat si spalat în apa rece de mai multe ori, pestele se stropeste pe toata suprafata cu otet sau zeama de lamâie. In felul acesta, carnea devine mai aromata, mai frageda si mai gustoasa.
Pentru a-si mentine gustul de peste proaspat, este recomandabil ca sararea pestelui sa se faca numai în momentul prepararii, adica dupa ce a fost curatat, spalat si portionat. Astfel sarat, pestele se lasa cam 30 de minute, dupa care se pregateste dupa dorinta.
La aburirea sau fierberea înabusita a pestelui, între vas si capac se poate pune un servet ud, caro retine o buna parte din mirosul degajat în timpul fierberii. O fierbere prelungita a pestelui denatureaza mult atât gustul, cât si valoarea sa alimentara.
Când se prepara peste prajit, este bine ca împanarea cu faina, malai sau pesmet sa se faca cu putin timp înainte de punerea lui în vasul cu grasime, în felul acesta, pestele capata un gust mai placut si devine mai crocant, pe lânga faptul ca-si pastreaza intacta valoarea alimentara. Adaosul de cascaval ras, eventual si alta brânza rasa, în faina sau pesmet, îi dau pestelui prajit un plus de savoare si un gust deosebit de placut. La prepararea pestelui poate fi folosita orice fel de grasime animala sau vegetala, sau chiar un amestec de mai multe grasimi.
Ceapa cruda, taiata pestisori (julien), rasa, tocata marunt etc., folosita ca atare poate schimba gustul, culoarea preparatelor si chiar a pestelui sarat, a icrelor etc. De aceea, se recomanda ca, imediat dupa tocare, ceapa sa fie pusa într-un tifon si tinuta într-un vas cu urmatoarea solutie:
- apa minerala sau sifon, 1 litru;
bicarbonat de sodiu, 1 lingurita;
- sare de bucatarie, 1 lingurita;
- zahar tos sau farin, 1 lingurita rasa.
Cantitatile respective pot fi micsorate sau marite pastrînd proportiile. Dupa ce a fost tinuta cam 5-7 minute în aceasta solutie, ceapa se stoarce si se pune din nou în solutia respectiva, undo se tine tot 5-7 minute. Dupa o noua stoarcere. ceapa se limpezeste într-un jet de apa rece si se stoarce. Chiar astfel tratata, ceapa va fi pusa în icre numai dupa aproximativ o ora înainte de a fi consumata.
artatraditionala.ro