Da, paste cu legume, paste cu spanac, budinca de cush-cush cu spanac, , salata de paste... Eu nu prea pun suc de rosii din borcan la pastele gatite, ci oparesc foarte putin rosiile, le decojesc, scot samburii, le tai cubulete si le pun la calit la sos.
Paste cu legumeSe toaca separat o capatana de usturoi, un ardei iute, 2-3 ardei grasi sau gogosari si 3-4 rosii. Daca vrei si cu vinete, vinetele se taie felii, se freaca cu sare si se pun 4-5 ore "la muiat" inainte, altfel se fac precum iasca la calit. Daca vrei si cu legume care trebuie sa fiarba (morcov, telina) acestea se fierb in prealabil si pe urma se toaca.
Pastele se fierb separat. Eu le fierb in apa cu sare, cateva picaturi de ulei de masline si cateva fire de busuioc.
Mai intai se pune in tigaie ulei de masline, usturoiul, ardeiul iute si condimentele (eu, de exemplu, pun salvie si rozmarin, pentru legume, dar, daca-ti place, mai poti pune busuioc si cimbru). Se lasa sa se caleasca foarte putin, dupa care se adauga ardeii +/- celelalte legume si se mai calesc vreo 15 minute. La sfarsit se adauga rosiile si se fierbe totul pana devine un sos, care se toarna peste paste.
Paste cu spanac s-ar putea sa se gaseasca in comert, mie cel mai mult imi plac tagliatelele proaspete (nu uscate) cu spanac incorporat. Fierb pastele, fac spanacul separat, le amestec, pun o lingura de pesmet/faina ca sa se lege, condimentez bine (mai ales cu piper sau ardei iute tocat) si le mai dau vreo 10 - 15 minute la cuptor, impreuna, sa scada, pana se fac un fel de budinca care, dupa ce se raceste, se poate taia felii cu cutitul. Budinca de cush-cush la fel, doar ca in loc de paste, pun cush-cush muiat in apa (nefiert) si le las ceva mai mai mult la cuptor.
Salata de pasteSe folosesc paste mari, colorate sau in forme frumoase (exista unele pentru salata), care se fierb mai putin decat cele obisnuite, ca trebuie sa ramana mai tarisoare si sa nu se lipeasca dupa ce se racesc (adica nu se depaseste timpul de fierbere scris pe punga).
Ca legume, poti pune ce pui de obicei intr-o salata, totul taiat cubulete, inclusiv usturoi (italienii nu prea folosesc ceapa) sau ardei iute, masline (negre si/sau verzi) boabe fierte de porumb, fasole, naut etc. Ca si condimente la salata de paste, eu folosesc patrunjel verde, busuioc si oregano, cate un "praf", in proportii relativ egale, iar tarhon (tarcan) sau cimbru doar daca pun si boabe in salata (fasole sau naut). De asemenea, eu nu folosesc otet, nici sare (decat la fiert pastele), doar ulei de masline si zeama de lamaie. La salata, pasta de rosii e preferabila, ca mai "leaga" ingredientele. Se serveste rece.
Alte retete cred ca mai gasesti si pe net, dar cam asta fac eu... din proprie experienta.