Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
adria:
multumesc, marcutza, arata demential, dar tb sa negociez cu mama pt coaste, vrea sa faca ciorba din ele
si cum nu am luat decat 1/2 de miel, mai greu sa fac fripturica aia
oricum, o sa va spun ce a iesit pana la urma
multumesc si tie carmen, cred ca o sa raman la reteta ta, ma atrage f mult
marcutza:
Bauturi
Cocktail de portocale
Ingrediente:
40 g suc de portocale, 60 g coniac, 10 g zahar pudra, 5 g bitter
Mod de preparare:
Se amesteca sucul de portocala cu zahar pudra, coniac si bitter. Se da le rece.
Se serveste cu cuburi de gheata in pahar.
Printul Igor
Ingrediente:
4 cl suc natural de maracuja 2 cl suc natural de ananas 2 cl zeama de lamaie biter de lamaie 1 felie de limeta
Mod de preparare:
Sucurile se pun intr-un pahar inalt si se amesteca putin. Se umple paharul cu biter si se orneaza cu o felie de limeta. Varianta 2 Adaugati inca putina zeama de lamaie si 1 cl suc de granate. Umpleti paharul cu biter de portocale in loc de biter de lamaie.
maracuja sau fructul pasiunii, eu l-am intalnit la Kaufland.
Pina colada
Ingrediente:
1 parte rom 1 parte crema de nuca de cocos 2 parti suc de ananas
Mod de preparare:
Se amesteca in blender; se serveste in pahare de cocktail. Se garniseaza cu cirese, bucati sau felii de ananas, si pai.
Manfred:
Foarte interesanta informatie, maria171. In primele momente nu stiam ce vrea sa fie suberek-ul apoi cind ai pomenit ca specialitatea e de pe la Mangalia m-am gindit ca o fi o chestie adusa de turci si atunci mi-a picat fisa ca s-ar putea sa fie o varianta de Börek in care sa joace si apa un rol, pt. ca Su in turca inseamna apa. Asa ca am intrebat-o pe Ulvie, care e turcoaica, si mi-a zis ca da, exista si Su Börek, e o varianta de Börek la care foaia de aluat se fierbe scurt in apa inainte de a pune placinta in cuptor. Pentru cei care nu stiu, Börek e o placinta, la tava, delicioasa facuta din foi foarte subtiri de aluat suprapuse si umpluta cu carne sau brinza cu spanac (posibil sa existe si in alte variante). Exista si o varianta in care foaia nu si intinde in tava ci e rulata la fel ca la clatite de grosimea unei tigari de foi mai groase si se numeste Sigara Börek. Börek e o specialitate foarte veche, se pare de origine asiriana (fascinant cum strabat unele lucruri timpul) si e cunoscuta cam in toate tarile mediteraneene si chiar mai departe. In orice caz e foarte cunoscuta in Turcia, tarile arabe, Israel si chiar Bulgaria. De la maria 171 am auzit prima data ca s-ar gasi (sau ca s-a gasit!) si in Romania.
Din pacate foaia de aluat, care se numeste yufka, nu se gaseste in Romania asa ca trebuie sa ma multumesc cu Börek doar in Turcia sau uneori in Bulgaria. Yufka are grosimea de numai 1 mm si are de regula un diametru de aproape 1 metru ! Ulvie zice ca exista ateliere unde se fabrica (manual) yufka de citiva metri diametru! Tot ea zice ca nu e obligatoriu sa cumpar yufka si ca as putea s-o fac manual in casa, asa cum fac si oamenii de la sat in Turcia, dar ca e mult mai putin comod si chiar daca n-as reusi s-o fac la fel de subtire as putea obtine un Börek bun.
Bucataria turca e foarte variata si gustoasa, stiu sa faca lucruri simple si in acelasi timp rafinate si de un bun gust (la propriu si la figurat) deosebit. De exemplu am primit un mic aperitiv la masa, la o taverna anonima dintr-un sat, niste banale feliute de piine prajita presarate cu putin usturoi si ulei de masline. Alaturi, mai era o farfurioara cu masline, citeva capere, trei catei de usturoi, citeva feliute de castraveciori murati care pluteau in putin ulei de masline. Niste nimicuri dar care faceau un efect frumos. Dupa masa, absolut delicioasa, am cerut o cafea iar pe farfurioara chelnerul mi-a pus o floricica culeasa dintr-un pom! N-am primit in viata mea pina atunci cafea cu floricica! Au niste gesturi de o naivitate induiosatoare si care pe la noi s-au pierdut demult, asta daca au existat vreodata.
Am sa revin cu niste poze.
maria171:
suuuupeer tare, frate!
bravo, manfred
suberek-ul de care ziceam se vindea intr-o pravalie mica, a unor turci
yam yam ce bun era
pe vremea copilariei mele turcii erau destul de multi in mangalia si se ocupau cu produsele de cofetarie, eu asa tin minte
intreab-o pe ulive cum se face yufka?
despre cherdele nu stiu daca sunt turcesti sau bulgaresti
bunica le facea din aluat de paine
lua un pic de aluat, ii punea in mijloc branza si il facea apoi ca o bila
punea in tava bila langa bila si baga tava la cuptor
la cuptorul din curte, din pamant
parca turna deasupra o compozitie din oua si lapte
cherdelele se faceau martea, cand se facea si painea pentru toata saptamana
erau dementiale cu iaurt
nu trebuiau taiate, se desfaceau ele
mai stiu ca bunica facea placinte f bune
facea o foaie de placinta f subtire, de te uitai prin ea
avea o masa rotunda si scunda, cu 3 picioare si facea foaia cat masa
se poate sa fie yufka de care zice ulive
Manfred:
Pai n-a fost greu sa-mi dau seama despre ce vorbesti pentru ca am mincat destul de multe börek :). Am sa incerc s-o intreb pe Ulvie cum se face yufka, dar nu va fi prea usor pentru ca ea vorbeste doar turca iar cunostiintele mele de turca sint limitate.
In turcia am putut cumpara yufka in orice orasel (asa ca nu ne-am batut deloc capul cum se face!) si din ea se face si un alt fel de placinta turceasca numita gözleme. Gözleme se face mult mai simplu si nu trebuie s-o dai la cuptor, se coace in tigaie. Cea mai buna gözleme am mincat-o in casa unui taran turc, numele sau e Mustafa, dintr-un sat uitat de lume.
Acolo am aflat ca avem mai multe lucruri in comun de cit s-ar putea crede, la un moment dat m-a intrebat ce insemna "copil" in limba noastra i-am tradus si i-am zis ca çocuk (se pronunta ciogiuk) si a fost foarte incintat: "Ha, copil inseamna çocuk... pai asa se zice si la noi in Trakia!" Deci in provincia turceasca Trakia, oamenii de la tara inca mai folosesc cuvintul copil in loc de turcescul çocuk. Cum era povestea aia cu dacii si tracii?
Tot la tara oamenii spun la ciorba de zarzavat... zerzevat ciorba!
Dar despre asta si multe alte lucruri mai incolo.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă