Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
almi_gabi:
azi m-am gandit sa am in meniu ceva de la americani - popcorn :)
Caroline:
Pentru că e unul din weekendurile în care, împreună cu fratele şi cumnata, ne reunim la casa părintească, iată nişte reţete "furate" de pe unde le-am gustat prima oară şi adaptate de mine.
Au succes garantat:
Vinete la cuptor (Egipt)
- 2 – 3 vinete mici, mai subţiri şi mai alungite
- 1 – 2 ardei graşi roşii sau capia
- 3 – 4 cepe
- 3 – 4 roşii
- 1 ardei iute tocat, proaspăt sau din borcan, sau jumătate de ardei, dacă este foarte iute (opţional)
- Ulei, sare, salvie, rozmarin, pătrunjel verde
- Brânză rasă: mozzarella/caşcaval/brânză de burduf/telemea de oaie (opţional)
Vinetele se taie felii, se freacă cu sare pe ambele părţi şi se pun la scurs într-un vas cu găuri, în frigider, de pe o zi pe alta sau de dimineaţa până seara. Se unge o tavă antiadezivă cu ulei. Se tapetează tava cu ceapa tăiată rondele, apoi se aşează feliile de vinete şi se presară ardeii tăiaţi cubuleţe. Deasupra, se presară salvie şi rozmarin, se aşează roşiile, în felii subţiri, peste care se presară puţin pătrunjel verde, pentru aspect.
Nu se mai adaugă sare sau piper la copt. Se acoperă tava cu o folie de staniol, perforată din loc în loc cu furculiţa. Se lasă la cuptor 1 ½ ore, la foc mic/mediu. Se scoate folia, se presară brânza rasă şi se mai lasă tava 10 – 15 minute la cuptor, neacoperită. În cazul în care nu se consumă imediat, brânza rasă se poate adăuga doar înainte de a pune tava la reîncălzit, la cuptor sau la microunde.
Salată tzatziki (Grecia)
- 2 castraveţi lungi, de seră, sau 4 – 5 castraveţi de sezon
- 3 – 4 castraveciori muraţi sau în oţet
- 200 g iaurt foarte gros (de oaie/bivoliţă) sau smântână acrişoară
- O căpăţână de usturoi
- 1 linguriţă ulei de măsline
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- Câte un praf de sare, piper, un vârf de cuţit de oregano/mentă verde şi de pătrunjel verde
Castraveţii proaspeţi se curăţă de coajă şi se îndepărtează capetele (care pot fi amărui). Toţi castraveţii se taie cubuleţe şi se storc de zeamă, în pumn; Se amestecă cu usturoiul tăiat cubuleţe mici şi cu celelalte ingrediente. Se prepară cu puţin timp înainte de a se consuma, fiindcă altfel lasă zeamă (zer).
Salată picantă cu fasole (Mexic)
- ½ kg fasole veche cu bob mare (de preferinţă cât mai colorată, pentru aspect)
- 2 – 3 cepe roşii, tăiate cubuleţe
- 1 ardei gras roşu/capia, tăiat cubuleţe
- 1 ardei iute proaspăt sau în oţet (jumătate, dacă este foarte iute), tocat
- 100 g măsline mari şi mai puţin sărate (dacă sunt sărate, nu se mai adaugă sare la salată)
- 2 liguri ulei de măsline
- O lingură sos de soia (opţional)
- O lingură oţet sau 2 linguri oţet mai slab (oţet balsamic, oţet de mere sau oţet din murături)
- Câte un praf de sare, piper, zahăr şi boia iute (opţional, dacă se preferă gustul picant)
- Câte un vârf de cuţit de cimbru, mărar, tarhon, pătrunjel verde
- Ketchup dulce
Cu o zi înainte, se pune la înmuiat fasolea în apă, fără sare. În vasul în care se va prepara salata, se pune la marinat până a doua zi ceapa roşie tăiată cubuleţe, împreună cu uleiul, oţetul, sosul de soia şi cu condimentele verzi. A doua zi, se fierbe fasolea în apă, cu un praf de sare (1 – 3 ore, depinde cât de veche este), se strecoară apa de la fiert, se clăteşte fasolea cu apă rece şi se lasă câteva minute la scurs într-un vas cu găuri.
Se amestecă fasolea cu ceapa marinată, se adaugă măslinele, sare, piper, zahăr. La sfârşit se adaugă ketchup-ul, treptat, până când salata capătă consistenţa dorită. Salata se poate prepara dintr-odată (nu se mai marinează ceapa), dacă se consumă mai târziu sau a doua zi. Ţinută la rece, nu-şi schimbă aspectul.
Poftă bună!
Guesswho:
Azi am avut invitati la masa de pranz si le-am pregatit o supa de creveti, dar n-am fost inspirata sa fac poze inainte sa soseasca oaspetii...n-a mai ramas nimic.
Ingrediente:
300 gr creveti
cateva buchete de brocoli
1 morcov
6- 8 ciuperci
150 ml de supa de pui/legume (cub diluat)
150 ml de vin alb sec
2oo ml de smantina
suc de la 1/4 lamaie
1 lingura de patrunjel taiat
sare si piper
Preparare: se taie morcovul, ciupercile (care se uda cu sucul de lamiie, sa nu se innnegreasca); se fierbe supa de pui/legume cu morcovul, se adauga brocolli, se fierbe timp de 5 min. Se adauga apoi vinul si suc de lamaie , daca a mai ramas. Se adauga ciupercile si se lasa sa fiarba pana sunt toate fierte (intre 5-8 minute). se adauga apoi smantina si chiar la urma, crevetii (care nu trebuie sa fiarba, ca daca nu devin prea tari si atosi, fierb fff repede).
Se potriveste gustul cu sare si piper, se mai poate adauga suc de lamaie daca se doreste mai acra.
Chiar la sfarsit se adauga patrunjelul taiat, fara a se fierbe.
Se serveste cu felii de bagheta proaspata unse cu unt si putin usturoi.
Urmatorul fel a fost file de peste impletit cu sos de smantana, aici vedeti reteta si modul de preparare:
http://savalaura.blogspot.com/2007/06/file-de-peste-impletit.html
si ca garnitura, pachetele cu orez, f bune. Aici reteta :
http://gabrielacara.blogspot.com/2009/09/pachetele-cu-orez-si-ciuperci.html
Guesswho:
In seara asta as avea pofta de-o ciorba radauteana, fii-meu vrea pizza si ca desert, papanasi cu dulceata si smantana. Asa ca ma pun pe treaba....iau telefonul si fac comanda, cica livreaza in maxim 50 minute. Super, nu? :D
silviu:
sa va fie de bine :)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă