Mancare de telina cu masline (de post)
Ingrediente:
o telina
un morcov
3 linguri ulei
frunze de praz maruntite
200 g masline dietetice
0 lingura zeama de lamaie
o lingura zeama de portocale
50 ml vin
sare, piper
Mod de preparare:
Telina si morcovul date pe robot, se calesc 5 minute in uleiul incins. Adaugam o cescuta de apa, condimentam, lasam sa fiarba pana se patrunde telina. Adaugam maslinele si vinul,zeama de lamaie si de portocala,acoperim vasul si mai lasam pe flacara pentru 5 minute. Servim cat e calda
Vinete si dovlecei la gratar
Ingrediente:
2 vinete
2 dovlecei
Se pot servi ca atare,stropite cu zeama de lamaie,cu sos vinegreta sau cu sos alb.
Pentru sosul vinegreta : zeama de lamaie,zeama de grapefruit,otet de mere sau otet balsamic,ulei de masline,sare,piper,cimbru,busuioc,menta.
Pentru sosul alb :iaurt,smantana,marar tocat,putin usturoi pisat,putina zeama de lamaie,sare,cimbru,piper.
Mod de preparare:
Vinetele se spala , se taie la capete , se decojesc pe verticala fasii , se taie rondele de cca 5-7 mm(sa nu depaseasca 1 cm),se stropesc cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea ,se aseaza pe gratarul incins si se rumenesc frumos pe ambele parti.
Dovleceii se spala,se taie la capete ,se taie rondele de cca 5-7 mm (sa nu depaseasca 1 cm),se stropesc cu zeama de lamaie pentru aroma ,se aseaza pe gratarul incins si se rumenesc pe ambele parti.
Se pot servi simple,cu zeama de lamaie, cu sos vinegreta, cu sos alb sau garnitura la preparate din carne,peste sau mancaruri din legume.