Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
collin_pow:
De cand eram copil la casa bunicii nu am mai mancat pilaf de raci! Stie cineva cum se face si unde se gasesc raci? Nostalgia mi se trage de la pozele cu crustacee..
Mari_a:
Cand eram copil adunam racii (si ditamai scoicile de apa dulce) din... lacul din fundu' gradinii! Mai ales cand scadea, ii adunam cu mana de pe lunca. Bunica-mea ii fierbea-prepara, insa eu niciodata n-am mancat! (cum nu mancam nici porumbei, nici iepuri de casa, nici nutrii, iezi, ori cu ce ma mai imprieteneam io p-acolo...) Si nici mai tarziu n-am pus gura pe creveti, caracatite, melci, scoici, nimic, nimic din ceea ce traieste in apa, cu exceptia pestelui! Asta pana de curand, cand nu m-am putut abtine de la niste midii... preparate in fel si chip! ::) Si mi-a ramas gandul la crabii astia rosii.... 8)
Mari_a:
Ni la ăştia! :D De sezon! 8) Sunt din coca de-aia de fursecuri, pe baza de margarina.
silviu:
Ce mâncau românii acum 100 de ani?
Ce mănâncă azi, cam ştim, dar nu ne putem da seama cât de mare este schimbarea petrecută într-un veac decât comparând hrana de azi cu cea din jurul anului 1900. Dacă vom cerceta câteva lucrări ale unor cărturari care s-au ocupat de subiect - medici, etnologi ş.a. - şi cărţi de bucate din vremea aceea, ne vom minuna cu siguranţă de uriaşele prefaceri prin care a trecut societatea românească, văzute prin prisma unuia dintre aspectele cele mai grăitoare şi bogate în înţelesuri ale culturii umane: alimentaţia.
Caroline:
"Cum de-au ajuns bucate ţărăneşti [scoicile] - pe atunci soluţii ieftine de sporire a aportului de proteine - să se transforme în mâncăruri pretenţioase, exotice şi de lux? E o enigmă culturală."
Nu chiar o enigma... Scoicile traiesc doar in ape extrem de "ecologice" si bine oxigenate. Orice modificare fizico-chimica a apei (nu neaparat cu substante toxice, ci chiar si cu substante organice provenite din reziduuri menajere biodegradabile) duce la disparitia scoicilor si a altor specii "sensibile", cum ar fi pastravul. Simplul fapt, de exemplu, ca in amonte de raurile de munte nu mai sunt azi carari neumblate de picior de om ca acum 100 de ani, ci locuri de exploatare de piatra, cabane, picnic sau pasunat, a dus la disparitia acestor specii, devenite azi "exotice" si foarte scumpe.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă