Autor Subiect: Autocunoastere  (Citit de 146993 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
Re: Autocunoastere
« Răspuns #285 : Marți, 25 Septembrie 2012, 08:48 »
greu de acceptat - dar nu imposibil - ca o situatie prin care ai trecut, ea sa se repete; de curand, mi-au trebuit patru luni sa inteleg ceea ce stiam inca de la inceput dar trebuia sa trec prin acest "foc" si sa aleg daca am inteles ... sau imi va trebui o lectie mai dura. am actionat cumva contra "vantului" desi aveam toate elementele neconcordantei "legislatiei divine" si a constientei permanente; abia cand am inteles a venit si eliberarea, insa nu m-am mai putu bucura - pentru ca ma costase prea mult suflet - decat atunci cand "raspunsurile veneau la tot pasul si pe toate caile ...

nihil sine deo

Offline steliana

• Hero Member
« Răspuns #286 : Marți, 25 Septembrie 2012, 09:32 »
o poveste ...  :)

o batrana doamna din scotia, care atunci cand ajungea la o intersectie arunca un bat in aer, obisnuia sa mearga in directia indicata de acesta. intr-o zi, un barbat a vazut-o la o asemenea raspantie de drumuri, aruncand batul de trei ori. a intrebat-o: de ce arunci batul in aer? ea a raspuns: il las pe dumnezeu sa hotarasca in ce directie s-o apuc. el a intreba-o in continuare: dar de ce l-ai aruncat de trei ori? batrana i-a raspuns: pentru ca in primele doua aruncari mi-a indicat directia gresita! sa se faca voia domnului, dar cum vrem noi! ...
nihil sine deo

Offline Matei

• Hero Member
  • Mesaje postate: 933
« Răspuns #287 : Marți, 25 Septembrie 2012, 09:42 »

o batrana doamna din scotia, care atunci cand ajungea la o intersectie arunca un bat in aer, obisnuia sa mearga in directia indicata de acesta. intr-o zi, un barbat a vazut-o la o asemenea raspantie de drumuri, aruncand batul de trei ori. a intrebat-o: de ce arunci batul in aer? ea a raspuns: il las pe dumnezeu sa hotarasca in ce directie s-o apuc. el a intreba-o in continuare: dar de ce l-ai aruncat de trei ori? batrana i-a raspuns: pentru ca in primele doua aruncari mi-a indicat directia gresita! sa se faca voia domnului, dar cum vrem noi! ...

dintre toate chestiile pe aceasta tema care se vehiculeaza la kilogram, tona, kilometru, povestioara asta, steliana, mi se pare foarte inteligenta si cu mult talc. :applause:
"Stay hungry, stay foolish"

Offline Guesswho

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1907
« Răspuns #288 : Marți, 25 Septembrie 2012, 13:20 »
dintre toate chestiile pe aceasta tema care se vehiculeaza la kilogram, tona, kilometru, povestioara asta, steliana, mi se pare foarte inteligenta si cu mult talc. :applause:
eu ma bucur ca am acces la toate aceste informatii si ca-s atat de multe, imi folosesc liberul arbitru si aleg ce mi se potriveste.  :)
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline steliana

• Hero Member
« Răspuns #289 : Marți, 25 Septembrie 2012, 13:34 »
ma bucur ca mica povestioara a placut  :) si am adus un plus acestei zi sau cum ar spune goethe: sa nu lasi sa traca o zi fara sa vezi, sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos ...  :)
nihil sine deo

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #290 : Marți, 25 Septembrie 2012, 17:58 »

sa se faca voia domnului, dar cum vrem noi! ...

As mai preciza ceva de detaliu aici:
Daca spui doar "sa se faca voia Domnului" si tu nu faci nimic, esti vinovat de fatalitate.
Daca spui "cum vreau eu" dar nu deschizi ochii si urechile la ce vrea Domnul (e vorba de un panaceu aici, nu luati cuvantul Domnul in sens clasic), esti vinovat de aroganta.
Calea de mijloc este "Domnul iti da, dar nu-ti baga si-n buzunar." In alte cuvinte, a vrea nu inseamna numai a-ti dori ceva, ci si a face tot ceea ce te priveste (a face poate insemna si ca atunci cand nu stii ce sa faci sa nu faci nimic) astfel incat acel ceva sa fie posibil. Abia dupa ce tu ai facut totul dupa cum ti-e vrerea, atunci Domnul zice da... sau nu. Riscul e ca trebuie intai sa dai totul si sa speri ca vei si primi, fara sa-ti iei zilele, daca nu.
Mama, ce buna sunt in teorie... as putea sa ma apuc si eu de scris best-sellere la kg...  ;D

Offline bit

• Hero Member
  • Mesaje postate: 3015
« Răspuns #291 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:06 »
Mai zi, ca-mi place!

Da`daca domnu`tau e un copil care incurca lucruri? c-asa-i place lui si asa i se pare interesant! Nu-i mai bine sa-si vada el de ale lui si sa ma lase pe mine in plata pace? Hmmm, lucruri pe care le facem fara sa asteptam nimic in schimb...dap, prieteni, familie, iubiti/iubite, ce treaba are musiu aci? Si-apai daca intr-adevar vreau ceva, doar bomba atomica (o fi si asta alt nume al lui :D) sau madam cu coasa (asta sigur lucreaza pentru el, nu?) ma poate opri! Unde e el? Pana la urma, dovada suprema ca-s stapanul vietii mele e aceea ca o pot incheia in ce moment vreau eu! Ia sa vedem, poate el sa ma opreasca?

Vorba ta, suntem asi la teorie  ;D

Offline micaela

• Hero Member
  • Mesaje postate: 6590
« Răspuns #292 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:18 »
eh, unii dintre noi mai citim si mai rezonam cu niste chestiuni pe care unii le vad doar din perspectiva cantitatii suportului lor fizic (hartia).  ::) :P
da, exista si "maculatura", ca in orice tip de informatie lansata in spatiul virtual de oricine, insa asta nu inseamna ca nu exista si o cunoastere importanta, in anumite scrieri. Inainte de a le cataloga in vreun fel (cantitativ sau epitetic :D), ar trebui citite cu atentie. E drept ca o singura carte nu te lamureste asupra problemei, nici doua sau trei...trebuie un timp de "maturizare" a celor citite. Incepi sa crezi, sau sa te convingi de niste lucruri doar atunci cand observi "in practica" unele din "mecanismele" info-energetice explicate in "maculatura" aceea kilometrica.  :P
La inceput si eu am fost retinuta in privinta scrierilor acestora, desi aveam o anumita "chemare" catre domeniu si deja observasem niste coincidente (ulterior am aflat ca li se mai spune "sincronicitati" :)) care, repetandu-se, ma faceau sa ma gandesc ca nu sunt doar intamplari stranii, ci ca e "ceva", vreo logica inexplicabila, care-mi scapa. Am cunoscut apoi pe cineva care mi-a pus in brate, aproape cu forta (cu forta convingerilor sale, in primul rand - asta m-a si facut sa fiu foaaaarte rezervata; am oarece atentie cu cei care au convingeri prea ferme  ;D), teancuri de carti din acestea. Pe masura ce le citeam, "recunosteam" situatiile care deja ma pusesera pe ganduri, anterior...apoi, in timp destul de lung, lucrurile au inceput sa "se lege", sa deseneze in mintea mea niste mecanisme pertinent explicabile...
sigur, sunt si destule aberatii pe care se bate moneda, dar pe acelea le ignoram...decantam numai ceea ce rezoneaza cu adevarul din noi.  :)
he-he, se vede ca sunt obosita... ;D sunt in pauza.  :)

Offline micaela

• Hero Member
« Răspuns #293 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:23 »
Mai zi, ca-mi place!

Da`daca domnu`tau e un copil care incurca lucruri? c-asa-i place lui si asa i se pare interesant! Nu-i mai bine sa-si vada el de ale lui si sa ma lase pe mine in plata pace? Hmmm, lucruri pe care le facem fara sa asteptam nimic in schimb...dap, prieteni, familie, iubiti/iubite, ce treaba are musiu aci? Si-apai daca intr-adevar vreau ceva, doar bomba atomica (o fi si asta alt nume al lui :D) sau madam cu coasa (asta sigur lucreaza pentru el, nu?) ma poate opri! Unde e el? Pana la urma, dovada suprema ca-s stapanul vietii mele e aceea ca o pot incheia in ce moment vreau eu! Ia sa vedem, poate el sa ma opreasca?

Vorba ta, suntem asi la teorie  ;D

Esti liber sa faci ce vrei tu cu viata ta...esti (zice-se), de fapt, creatorul ei prin ce ALEGI sa "hranesti"(cu propria-ti energie) din imensul potential pe care il ai (prin ce alegi sa faci, cum alegi sa privesti si sa intelegi ce se intampla, cum alegi sa gandesti...)  iti desenezi viitorul, cu intamplarile si lectiile sale. E o parere, desigur, la care subscriu in mare parte. Mai am ceva retineri in unele privinte, insa ma doare prea tare capul ca sa fac anatomia lor aici (adica se le disec, ma-ntelegi!?) ;D

Offline bit

• Hero Member
« Răspuns #294 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:37 »
Dap, my dear bro. Ce sa-ti trimit de la tara ca sa-ti treaca? Oaresce buruieni (cica flori s-ar numi) is bune? (acu`am descoperit si eu ca le am, cu toate ca ele saracele stau la poarta -la poarta, da?- din vremuri imemoriale) Sau un pastil? (astupat cu un cornet de inghetata, logic!). Ti-as da capul meu, ca sigur n-o sa te doara, da`o sa te doara restul  ;D la ce harababura-i mansarda la moa.

Offline micaela

• Hero Member
« Răspuns #295 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:41 »
Dap, my dear bro. Ce sa-ti trimit de la tara ca sa-ti treaca? Oaresce buruieni (cica flori s-ar numi) is bune? (acu`am descoperit si eu ca le am, cu toate ca ele saracele stau la poarta -la poarta, da?- din vremuri imemoriale) Sau un pastil? (astupat cu un cornet de inghetata, logic!). Ti-as da capul meu, ca sigur n-o sa te doara, da`o sa te doara restul  ;D
florile acelea sunt din gradina ta? sunt frumoase.  :) multu'.  :)
daaaaa...un cornet de inghe...miam. creca-n drum spre casa comit o abatere dinasta.  ;D daca ma-nvrednicesc sa ma urnesc de la birou. :)
cred ca durerea este de la ochi...au obosit. da-mi ochii tai, ca-s tot albastri.  ;D

Offline bit

• Hero Member
« Răspuns #296 : Marți, 25 Septembrie 2012, 18:52 »
Deci: fratili, io te-nghiontesc cu all my love sa-ti muti fizicul spre your home. Io tocmai primii o comanda ferma de la pitic de floricele. Asa ca ma duc sa reflectez la rostul vietii cu nasu-n ceaun (la care sunt expert, da? ce microunde, ce spanac...)  :kissing:

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #297 : Marți, 25 Septembrie 2012, 19:33 »
Nu e un El suprem, ci un Eu colectiv...

Offline iana

• Full Member
  • Mesaje postate: 177
« Răspuns #298 : Marți, 25 Septembrie 2012, 21:46 »
In functionarea sa, creierul uman pare sa respecte un cod etic similar cu cel al marilor religii. Avem astazi dovezi venite din laboratoarele moderne ca la nivelul creierului uman are loc o procesare in retele neuronale diferite a informatiilor pozitive fata de cele negative.
 In experimentele efectuate la Universitatea Wisconsis din Madison cu calugari tibetani, in timpul starilor de meditatie s-a constatat ca la emotiile pozitive - ca sentimentul de empatie, respect, admiratie, etc.- se activa o arie frontala stanga, iar trairea sentimentelor negative activa o arie frontala dreapta. Expresia electroencefalografica era, de asemenea, diferita in cele doua ipostaze de gandire mentionate mai sus.
 Se ridica intrebarea: cum poate "sti"  o structura anatomica, chiar daca este a creierului, valoarea etica a gandurilor si sentimentelor care il traverseaza, pentru a face aceasta triere a retelelor neurale diferite pentru fiecare continut cognitiv si afectiv ?
Ramane un singur raspuns plauzibil: cea care face acest oficiu este constiinta. Dar acest argument nu este suficient pentru a sustine implicarea etica a creierului nostru. Ceea ce impune cu fermitate ideea este ecoul nefast asupra sanatatii organismului al gandurilor, emotiilor si sentimentelor negative ca ura, frica, tristetea, dorinta de revansa, etc. In functie de persistenta lor in comportamentul nostru, ele pot genera in timp o multime de efecte, de la insomnie pana la accidente vasculare si dementa.
Opus acestor efecte, sentimentele de calm, satisfactie, fericire, generozitate si mai ales iertare au un ecou favorabil.
 Stim acum ca, in functie de ceea ce gandim, creierul nostru se modeleaza anatomic si biochimic, prin crearea de noi retele neuronale si eliberarea de neuromediatori specifici la nivelul sinapselor. 
Exprimandu-ne in alti termeni, "devenim ceea ce gandim", sanatosi sau bolnavi, fericiti sau nefericiti, nu numai din motive independente de vointa noastra, ci si in functie de modul in care gandim si ne comportam.

Dumitru Constantin Dulcan - Catre noi insine

Offline micaela

• Hero Member
« Răspuns #299 : Marți, 25 Septembrie 2012, 22:15 »
prof.dr.neurochirurg Constantin Dulcan

Interviu cu Profesorul Dumitru Constantin Dulcan part8