O abordare interesanta a relatiei este metoda E. S.P.E.R.E.(Energie specifica pt. o Ecologie Relationala Esentiala ) de catre JACQUES SALOME.Metoda -invita pe fiecare la a se responzabiliza si a actiona in functie de propriile nevoi fundamentale, cu dorintele profunde si cu valoriile sale esentiale.REGULII DE IGENA RELATIONALA;f. imp.sa constientizam ca intr-o relatie suntem TREI ,EU, TU, si RELATIA noastra.Relatia este un canal unde circula mesaje in functie de nevoile noastre relationale, care sunt;nevoia da a spune,nevoia de a fi ascultat,nevoia de-a fi recunoscut cum eu ma simt, nu cum ma vede celalalt,nevoia de-a fi valorizat pt. ceea ce sunt nu pt. ce fac,nevoia de intimitate si nevoia de a se aprecia adica stima de sine. exp, noi ne iubim dar relatia noastra este posesiva, toxica.Un alt punct important este cunoasterea a celor traume psihice din copilarie- devalorizariile arhaice, deoarece una este in genera lDOMINANTA , care v-a iesi in evidenta in relatia de cuplu, familie , loc de munca,etc. Prin procesul de autocunoastere este important sa ne cunoastem acesta dominanta atit a noastra cat si a partenerului, pt,a evita conflictul si a intelege emotia si reactia momentului. Ranile arhaice sunt;rusinenea, umilinta, abandonul,respingerea, neputinta, respect de sine scazut.tradarea.Exp daca eu stiu ca partenerul meu s-a simtit respins in copilarie avind parinti indiferenti caut sa-i nu dau aceasta senzatie in relatia noastra.In cuplu avem o intimitate a cuplului si o intimitate personala, cand cele doua fidelitati a mea si a cuplului coincid relatia este in armonie.Cand eu nu mai sunt fidela mie insumi ci numai cuplului ,devin frustrat, nu ma respect pe mine, relatia nu mai merge.Deasemenea este important sa ne cunoastem ZONA DE INTOLERANTA.Cuplu in fond este o tesatura a trei povesti.a mea a ta . si a noastra, maiestria tesaturii depinde de noi. Succes tuturor.