Espresso
Definitia espresso este foarte controversata deoarece ideea pe care o au oamenii despre aceasta variaza in functie de propriile lor gusturi. Aproape orice aspect al prepararii unui espresso este discutabil: de la tipul de amestec la tehnica de presare, la cantitatea de cafea necesara pentru prepararea unui espresso. Din acest punct de vedere espresso este o arta si barmanul este un artizan iscusit. De aceea, evenimente precum Campionatul Mondial al Barmanilor devin din ce in ce mai populare, in masura in care fiecare participant realizeaza ceva original.
Insasi originea cuvantului espresso prezinta doua interpretari ; exista persoane care considera ca espresso inseamna pur si simplu "express" adica "rapid; altii cred ca espresso vine de la verbul italian "espressimante" care se traduce prin "special pentru tine" (facut la comanda clientului).
Oricum ar fi, s-au facut numeroase studii stiintifice in prepararea espresso-ului perfect, sau "Cafeaua divina", si au fost stabilite mai multe seturi de parametri care definesc un espresso:
1. Un espresso se prepara din 6-8 grame de cafea macinata
2. Temperatura apei in care se introduc boabele macinate trebuie sa fie intre 90-95C
3. Presiunea apei trebuie sa fie de 7-9 bari
4. Volumul unui espresso este de 28-35 ml
5. Timpul necesar fierberii cafelei este de 25-30 de secunde
Desi respectarea tuturor acestor aspecte nu duce neaparat la prepararea cafelei perfecte, ele pot fi folosite ca niste sfaturi, in special pentru incepatori. Desi toti parametrii de mai sus admit marje de variatie, ar trebui stabiliti care sunt masurile potrivite pentru dumneavoastra, pentru aparatul dumneavoastra si pentru cafeaua dumneavoastra.
