Arhiva > Arhiva
Povesti cu talc sau morala
admin:
Lucruri importante in viata
Un professor de filozofie, si-a asteptat studentii, cu cateva obiecte asezate pe catedra. Cand ora a inceput, a luat in maini un borcan mare dar gol, de maioneza si a inceput sa-l umple cu pietre cu un diametru de 2 inch. Can a ajuns la gura borcanului, a intrebat clasa daca este plin si evident ca ei au agreat ca da.
A luat apoi o cutie in care se aflau pietricele mai mici pe care a inceput incet incet sa le verse in borcan. Acestea au inceput sa se rostogoleasca si sa ocupe spatiile libere dintre pietre, pana cand borcanul s-a umplut din nou. A intrebat din nou studentii daca borcanul este plin si ei au admis ca da.
Pe catedra mai avea inca o cutie si aceasta continea nisip. Luand cate un pumn de nisip a inceput sa-l verse in borcan. A facut asta pana cand a umplut borcanul. Si din nou si-a intrebat clasa daca borcanul este plin. Unanim au raspuns ca da, borcanul este plin.
Acum le-a spus profesorul, vreau sa intelegeti ceea ce doream sa explic: borcanul reprezinta viata iar pietrele lucrurile importante in ea (familia, sanatatea, prietenii) adica ceea de ce trebuie sa tineti in primul rand seama. Pietricelele sunt alte lucruri cu oarecare importanta: slujba, casa, masina. Iar nisipul nu este altceva decat chestiuni minore.
Daca puneti in borcan intai nispul si il umpleti pana sus, nu o sa mai aveti loc pentru pietrii si pietricele. La fel ca si in viata, daca va umpleti viata cu chestii marunte, nu o sa mai aveti timp si loc pt cele importante. Daca va consumati energia cu lucruri minore, nu veti avea niciodata loc pentru lucrurile determinante pt viata.
Deci faceti-va o lista de prioritati in viata, in ordinea importantei. Si lasati nisipul la urma!
almi_gabi:
Gigi, povestea aceasta mi se potriveste in acest moment ca o manusa. Cred ca toti din preajma mea au observat ca in ultima vreme am "ratacit" un pic lista cu prioritati si tocmai de curand mi-a trimis aceasta poveste pe mail si o prietena care cred ca din dorinta de a ma distra a mai adaugat pe masa profesorului si o cana de cafea ( ce altceva oare ar fi putut fi !? :) ) si a continuat umplerea borcanului dupa nisip turnand deasupra si cafeaua - care culmea a mai avut loc ;D - si a adaugat la talcul povestiri ca oricat de plina ti-ar fi viata tot poti sa-ti gasesti timp si energie sa te intalnesti cu prietenii la o cafea!
Probabil incerca sa-mi spuna ca ar fi cazul sa mai imi fac timp si pentru ea ( poate chiar si pentru mine ??? ) si sa las alte 100 de lucruri care nu stiu cum dar mereu sunt presante, sa ma mai adun nitel si sa vad intradevar ce este important.
admin:
Munca si viata
Tatal a muncit din greu pentru a-si sustine si intretine familia. Toata ziua distribuia paine, iar serile si le petrecea la clase serale, sperand ca o mai buna educatie ii va aduce si o slujba mai bine platita. Facea asta zilnic, cu exceptia duminicilor cand lua masa impreuna cu familia si isi dedica intreaga atentie sotiei si copiilor. Tot efortul era spre un singur tel: acela de a putea sa castige mai bine si sa le ofere o viata mai placuta.
Totusi familia se plangea mereu ca tatal nu sta destul timp cu ea, neadmitand ca munca si studiile sale, sunt motivatii pentru lipsa de atentie.
Dar a venit si ziua in care si-a terminat studiile, si-a luat si examenul de absolvire, si avea deci o diploma. Pe care a folosit-o imediat, gasindu-si o slujba bine platita. Si visul i-a devenit realitate: putea acum sa-si permita sa cumpere familiei haine scumpe, mancare rafinata si sa le ofere vacante in strainatate.
Ramanea insa in continuare aceiasi problema, a lipsei de atentie si de timp. Lucra la fel din greu toata saptamana, incepuse sa urce in ierarhia firmei si chiar i se ivise oportunitatea de a deveni manager. Ii lipseau insa studiile universitare.
Incantat de posibilitatea de a ajunge mai sus, a inceput sa faca niste cursuri la distanta, dar isi consuma din ce in ce mai mult timp, nereusind sa mai comunice aproape deloc cu familia.Credea insa ca tot efortul este spre binele sotiei si a copiilor.
Munca isi arata roadele. Dupa absolvirea studiilor universitare a fost numit manager. Unul foarte bine platit. Si primul lucru pe care l-a facut a fost sa ia o femeie in casa, pt as-i scuti sotia de muncile zilnice. Si considerand ca cele 3 camere nu le mai sunt de ajuns si sunt prea mici. Si-a marit atunci casa si i-a adaugat mult confort. Se gandea ca familia sa avea acum tot ce isi dorea.
Mai putin nu se putea bucura de prezenta lui. Acum lipsea si duminica. Pozitia pe care o avea in companie impunea iesiri de afaceri cu clientii si duminica era singura zi pe care o avea libera si deci disponibila pt asa ceva. Dupa o vreme a ajuns sa stranga o avere frunusica, ceea ce i-a permis sa cumpere pt familia sa o locuinta luxoasa de vacanta in Singapore, pe malul marii, cu o minunata priveliste. Era ultimul lucru pe care si-l mai dorea. Si-a propus un program normal, nu-l mai interesa promovare, nici studii, atinsese apogeul. Ba chiar comunicase familiei, in prima zi de vacanta, ca intentioneaza sa se retraga partial, sa ramana doar consultant. Vroia sa-si dedice familiei majoritatea timpului sau. Avea acum tot ce-si dorise, oferise familiei tot confortul la care visase, ramanea doar sa se bucure impreuna cu sotia si copiii.
A doua zi insa, tatal nu s-a mai trezit.
silviu:
trist :( de-asta zic: imi place orice activitate cu conditia sa nu degenereze-n munca >:(
admin:
Povestioarele acestea pe care am inceput sa le postez, circula si pe net, eu le-am gasit intr-o colectie academica in engleza. Fac parte dintr-o serie de scrieri cu rol motiovational. Sunt la faza de traducere a lor.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă