Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Viva Espana! Circuit si plaja. 3 – 13 septembrie 2012

<< < (9/9)

DanaC:
Magduta, pana sa ne ducem inapoi te rog scrie-mi si mie un mesaj la dania_cucu@yahoo.com. Nu am de la tine nici email, nici telefon; am fugit repede ca ma taxa taxiul si ramaneam fara bani de cerveza.

admin:
Patio de Cordoba

De ce-mi incep cele 1001 de nopti de povesti cu aceasta? De ce nu cu inceputul, adica cu Granada sau cu Sevilla, capitala Andaluciei?  Sau cu sfarsitul - asteptatul bagajelor in Otopeni?

Pentru ca pentru mine, patio-urile cordobeze, sunt perlele Andaluciei. Pentru ca iubesc si pretuiesc enorm de mult intimitatea. Pentru ca imi plac locurile in care stii ca iti poti gasi linistea. Unde poti sa te racoresti in zilele de vara torida, unde poti sa te bucuri de mireasma florilor de portocal si lamai. De coloritul viu al buganviliei, de gresia si ceramica andaluza. Cred ca asa arata raiul, ca un patio cordobez.

Am intrat fascinat in curti, cu curiozitatea unui copil, sa descopar acele minunatii maure. Vazusem cu ani in urma ceva asemanator, in Sidi Bou Said, cartierul alb - albastru al Tunisului. Frumos, dar totusi atat de diferit. Cordobezii sunt cunoscuti pt bunul gust, pt simtul estetic, pt peisagistica gradinilor. Poate cele mai frumoase case din Europa sunt acolo, in cartierul poetilor din Cordoba. Iar aranjarea patio-ului este pt cordobezi un cult. Dar si o mandrie. De a arata de cata fantezie si imaginatie sunt in stare. Exista in mai ziua portilor deschise; in care nu trebuie sa te furisezi sa privesti in interior. Cand cordobezii isi deschid usile, lasand privirile trecatorilor sa admire minunatiile curtilor andaluze.

Povestea mea se incheie aici, bucuros si multumind ca am reusit sa vad patio-urile cordobeze....

admin:
Mezquita

Desi Alhambra este mult mai cunoscuta, mediatizata si vizitata, Mezquita din Cordoba m-a impresionat si incantat mai mult. Amestecul acela unic de maur si crestin, nebunia de arcade, explozia migalelii artistice din capele si catedrala acea fantastica rasarita in mijloc!  O lumE diferitA de orice AM vazut pana acolo. Coplesitor! Un loc de rugaciune de dimensiunea unui stadion de fotbal!

Biserica vizigota, apoi moschee si in final din nou basilica crestina. Cate ar putea povesti locurile acelea daca ar avea glas! Cate de multe lucruri s-or fi intamplat intre zidurile imense de piatra rosie! Cate patimi religioase!

Intrarea se face printr-o gradina imensa de portocali. Odata intrat in labirintul de arcade, parcurgi fara suflare, capelele laterale, pt a ajunge apoi la minunatia din mijloc: catedrala!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă