Da, conteaza mult cine da tonul. Una este ca "moda" sa fie lansata de oameni de valoarea unui profesor de facultate si alta de niste obisnuiti ai mondenitatii. Un dascal este un exemplu, nu doar un formator sau generator de opinie, el poate influenta adanc, nu superficial. Ideea acelor dascali este remarcabila si daca as avea posibilitatea as incerca sa le arat cat de mult pot sa apreciez ceea ce fac. M-am saturat de nationalismul sforaitor, strident, vadimian, as vrea sa vad cum oamenii tresar din nou la imnul tarii, cum isi apreciaza, valorile traditionale si asta nu festivist si afisativ, ci real, natural si bucuros. Totul sa vina din ei, sa simta si sa aprecieze ca sunt romani. Eu unul sunt mandru ca m-am nascut aici. Indiferent ce se zice de noi, indiferent de faptul ca aproape am devenit minoritari. Am calatorit mult si am intalnit si cunoscut mii si mii de oameni de peste tot. Nu sunt cu nimic mai buni ca noi, n-am vazut ceva superior, nu au traditii mai interesante si mai valoroase decat ale noastre. Doar ca noi nu stiim sa ni le apreciem, nu stiim sa le promovam, ne este rusine sa mergem imbracati popular, ca nu cumva sa fim catalogati ca "tarani". Pai tocmai de acolo vine adevarata romanitate, de acolo vine seva, de la tara, nu de la oras. In oras traditiile se estompeaza, ritmul este prea rapid si tumultos ca sa mai permita o viata normala, sociala, de vecinatate, de comunitate. Doar la tara mai gasesti romanismul in stare pura si asta doar in cateva locuri din tara. In rest totul este amestecat, mixat, globalizat. Am importat, am modificat si am schilodit anumite traditii. Am considerat sarbatorile internationale mai importante decat ale noastre, uitand ca fiecare astfel de eveniment este personalizat si adaptat nou, firii noastre, climei de la noi si particularitatilor de aici.
Fara nici o intentie de a remarca pe cineva in mod special, trebuie sa recunosc si sunt convins ca si ea a observat, cat de placut surprins am fost cand am vazut-o pe Mari imbracata in iia de la Sapanta. Ii sedea bine, portul ne contureaza si ni se potriveste perfect fizionomiilor noastre. Anul trecut stiu cand povesteam cu Tania care vroia sa-si cumpere un costum popular. Cele bune si cusute sunt intradevar scumpe, dar sunt si variante mai ieftine.
Tare mi-ar mai place o imagine cu o petrecere campeneasca cu toata lumea imbracata popular! Poate sunt eu prea idilic, sau poate ca Maramuresul mi-a sensibilizat si zgandarit simturile, dar chiar mi-as dori asa ceva.