Delta este asa cum se spune un paradis al pasarilor. Si al pestilor. Dar si pentru oameni este la fel. Sentimentul acela fantastic cand intr-o liniste ireala te vezi inconjurat doar de apa, nuferi si trestie, face din Delta o adevarata oaza de salbaticie amestecat cu frumos. Caii salbatici de pe grinduri, pasarile de tot soiul, cardurile de pesti jucandu-se in apa, intregesc un peisaj de vis. Cum sa nu tanjesti dupa asa ceva, cum sa nu visezi noaptea un astfel de loc? Nici n-am am ajuns bine acasa, ca deja ma uit cu jind pe harta sa vad la anul unde mergem.
Si intradevar asa cum scria Codru, oamenii acolo sunt simpli si buni. Si iubesc balta, greu s-ar putea desparti de ea. Si cum sa o parasesti, cum sa nu o iubesti, cand iti ofera tot de ce ai nevoie. Din ea poti sa-ti ridici un adapost deasupra capului, din ea te poti hrani si castiga un banut.
Am trecut si ne-am bucurat de locuri minunate, am vazut ghiolul Solomon, cu canalele mai mari sau mai mici care intretaie zona, am traversat Razim-ul de doua ori, o data sa ajungem in salbaticia Deltei si o data sa ajungem intr-un alt loc cu adevarat binecuvantat: Gura Portitei. Am prins peste, ne-am scaldat in apa marii de la Portita, ne-am plimbat pe nesfarsitele plaje nisipoase de acolo, am vazut asfintituri, asa cum doar in Delta si la mare exista. Am mancat peste pt un an de zile, bors, salau, plachie, prajit, la gratar, piftele de stiuca, icre, marinat, afumat....Cred ca-mi miroase pielea a peste si incep sa-mi creasca solzi. Dar mi-am facut placerea de a manca pe saturate acolo unde stiu ca este proaspat, unde creste salbatic, nehranit cu tot fel de complexuri ca cei din crescatorie.
M-am bucurat din nou de un grup excelent, foarte unit, foarte placut. Mi-era tare drag sa-i vad adunati pe toti la masa, povestind, razand, bucurandu-se. Au stiut sa lase acasa cele rele, au venit in minte doar cu cele bune.
Am dormit perfect, locatia este foarte buna, retrasa, izolata de zgomot sau forfota, cu iesire la canal principal, m-am relaxat, excursia asta a fost pentru mine un adevarat balsam.
Vremea a fost excelenta pt Delta si parca potrivita programului nostru. Cand am vizitat Delta cu cataramanul nu a fost excesiv de cald, vreo 23 de grade. Cand am fost la Gura Portitei am prins o vreme superba de plaja si baie atat cat am stat acolo. Reintorsi la pensiune, a inceput vantul si a alungat toti tantarii. Ultima zi cea de pescuit la fel a fost una foarte potrivita, fara vant, cald dar nu in exces. Parca totul a fost aranjat.
Cu tantarii iar am avut, ca si anul trecut noroc, nu ne-au piscat, au fost probabil preocupati cu turistii din alte zone. Eu am venit cu o singura muscatura, primita in ultima seara, zabovisem prea mult pe malul apei la pescuit.
Am vazut cormorani, batlani cu gaturile lor strambe, doi pui superbi de lebada, o multime de lisite, rate, apoi egrete, ulii pescar. N-am avut norocul de a vedea anul acesta pelicani. Se pregatesc de migratie si chiar daca anul acesta am sosit cu 3 zile mai devreme decat anul trecut, n-am mai reusit sa-i surprindem in balta.
Ma intorc acum la cele care ma asteptau acasa, la Sibiel si deja sunt cu gandul la minunata cetate a Sighisoarei...